
Anayasa Mahkemesi bugün, 2017 yılından bu yana Türkiye'de erişim engeli olan Wikipedia kararını açıkladı. AYM, erişim engelini hak ihlali olarak değerlendirdi. Ayrıntılar haberimizde...
Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi olan Wikipedia, Türkiye'nin terör örgütleri ile ilişkilendirilmesi gerekçesiyle 2017 yılında erişime kapatılmıştı. Wikipedia yetkilileri uzun zamandır erişim engelinin kaldırılması için çalışıyorlardı.
5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun" gereğince kapatılan sitede Türkiye, 'Kuzey Suriye'de Türk işgali', 'Suriye İç Savaşı'na yabancı müdahalesi' ve 'Devlet destekli terörizm' gibi maddelerde yer alan yanlış ve suçlayıcı ifadelerin kaldırılmasını isterken, Wikipedia yetkilileri, sitenin tamamına erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini savunuyordu. Wikipedia'nın sahibi olan Wikimedia Vakfı, erişim engelinden dolayı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Bugün Anayasa Mahkemesi'nde yapılan genel kurul görüşmesinde erişim engelinin hak ihlali olduğu kararı alındı. AYM'nin bu kararından sonra Wikipedia'nın Türkiye'de tekrar erişime açılacağı düşünülüyor. Fakat Wikipedia'nın ne zaman erişime açılacağı henüz bilinmiyor. Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar sonrasında Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales(Hayatıyla ilgili detaylı bilgi için tıklayın.), Twitter hesabında "Welcome back, Turkey(Yeniden hoş geldin Türkiye)" bir tweet paylaştı. Jimmy Wales ayrıca "Anayasa Mahkemesi Wikipedia'nın erişime engellenmesinin mutlaka kaldırılması gerektiğine hükmetti. Türkiye halkına yeniden Wikipedia'ya hoş geldiniz diyorum!" şeklinde bir başka tweet daha paylaştı.
Henüz yorum yapılmamış.