
Bir süredir astronomi alanında önemli çıkışlar yapan Çin, yeni bir deneye başladığını duyurdu. Astronotlar, özel bir üsse yerleştirilecek.
Çin'in gelecek 20 yıl içinde Ay'a bir üs kurma ve burada çalışmalar yürütme çabasında olduğu biliniyor. Hatta, geçtiğimiz günlerde sizlere duyurduğumuz gibi, bunun için uluslararası anlaşmalar da yapılmaya başlandı. (İlgili haberimiz için tıklayın.) Son açıklanan denemeye göre Çin, Ay'da yaşayacak astronotları için Ay koşullarında bir simülasyon hazırladı.
Çinli haber ajansı Xinhua'ın haberine göre, gönüllülerin orta ve uzun vadede Ay koşullarında yaşayabilmeleri için nelerin gerekli olduğu araştırılacak. Bunun için hazırlanan simülasyonda 60 gün ile 200 gün arasında kalacak olan gönüllüler Dünya yüzeyinde inşa edilen ve Ay'daki ortamla benzer koşullardaki uzay kabininde yaşayacaklar. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping 2018 yılına kadar Ay'ın karanlık tarafına geçmeyi hedeflediklerini ve 2036'ya kadar uzay araştırmalarında öncü ülke olmak istediklerini belirtti. Xinhua'nın haberine göre gönüllülerin simülasyonda ne kadar kalacağı tam olarak belirlenmedi. Ancak ajansa göre gönüllüler mümkün olduğunca uzun süre uzay kabininde kalacaklar. Çünkü Çin'in temel amacı, Ay yüzeyinde bir üs kurmak ve bunun için de uzun süre bu koşularda yaşayabilecek astronotlara ihtiyaç duyuluyor. Simülasyona göre, dört gönüllüden oluşan iki grup, yaşam destek sistemleriyle donatılmış "Yuegong-1" kabininde yaşayacak. Biyorejeneratif Yaşam Desteği Sistemi (BLSS) suyun ve yiyeceklerin geri dönüştürülmesini de sağlayacak. Yuegong-1 kabininde çok küçük ve dairesel olan bir ortak yaşam alanıyla birlikte bitkilerin yetiştirilmesi için bir de sera bulunuyor.

Bu konularda Türkiye'nin adının geçmemesi üzüyor. Ve uzaya gitmek en büyük isteklerimden birisi.