
Google uzun bir süredir internet kullanıcılarının vazgeçilmezi. Derinlemesine incelendiğinde insanı neredeyse ürperten bir sisteme sahip olan Google hakkında bilmediğimiz aslında çok şey var. Bir kısmını sizler için derledik.
İnternet kullanırken hiçbir arama motorunun olmadığını düşünün. İnternette aradığınızı bulmak bir yana, internette gezinmek diye bir tabir hiç olmayabilirdi. Bu anlamda arama motorlarının aslında bizler ve internette gezinme deneyimlerimiz için çok anlam ifade ettiğini vurgulamak gerekir. Google gibi motorları kurmak içinse çok güçlü sistem ve yazılımlara ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla da motorun kendisiyle ilgili bilgileri toplamak da bir hayli zorlaşıyor. Hatta arama motorları, manipüle edilmemek için, kendileriyle ilgili bilgilerin bir kısmını kamuoyuyla hiçbir şekilde paylaşmıyor.
Bu bilgilerin bir kısmını sizler için derledik. Bakalım bunlardan kaç tanesini biliyorsunuz. 1- Google İnternette İçinde En Çok Veri Barındıran Sistem Google, bünyesinde 3 milyardan fazla web sitesi barındırıyor. Bu sitelerin içerikleri değil, sadece bu içeriklere ulaşmak için kullanılan linkler bir kağıda basılsaydı kağıt 130 mil (yaklaşık 209 km) uzunluğunda olurdu. Google'da aramalarınızı yaparken google aradığınız kelimeyle ilişkili siteleri tüm bu veri arasından size ulaştırıyor. Üstelik saniyeler içinde. Sitelerin arama motorlarında yükselebilmesi ve daha çok kullanıcıya ulaşması için de SEO çalışmaları yapılmalı. Siteler kendi alt yapılarını arama motorlarına uygun şekilde oluşturmadıkları sürece, bu milyarlarca site arasında silinip gideceklerdir. 2- Google'ın İlk Adı Backrub Google'ın Stanford Üniversitesi'ndeki bir grup öğrencinin projesi olduğu biliniyor. Bu ödev ilk hazırlandığı zamanlarda öğrenciler sistemin adını Backrub koymuşlar. Peki Google'ın anlamını hiç merak ettiniz mi? İddialara göre Google bir kelime oyunu. Googel ya da Türkçe'de anıldığı şekliyle Googol matematiksel bir terim ve 10100 sayısını ifade ediyor. Yani aslında Google'ın doğru adı Googel. Şirketin bu ismi, tüm bilgileri erişilebilir kılma misyonunu taçlandırmak için kullandığı da söylentiler arasında. 3- Pagerank Sitenizin SEO çalışmaları yapıldıktan sonra beklentiniz Pagerank'ınızın yükselmesidir. Google siteleri sıralarken, içeriklerinize 1 ile 10 arasında bir değer verir. Bu değer ise sayfanızın özgünlüğü, anahtar kelimelerle uyumluluğu, verdiği bilgilerin sırası ve yoğunluğu gibi birçok kritere göre belirlenir. Pagerank'ınız ne kadar yüksekse Google'da o kadar üst sırada görüntülenirsiniz. Ancak kimse Pagerank'ın ayrıntılarını tam olarak bilemiyor. Bu kriterlerin birçoğu Google tarafından ticari sır olarak saklanıyor. Pagerank denilen ve milyonlarca insanın uğraştığı bu sistem, adını Google'ın kurucularından olan Larry Page'den alıyor! 4- Peki Ya Google'a Erişim Kesilirse? Bu durum birçok internet kullanıcısı için kesinlikle korkunç olacaktır. Aslında geçmişte böyle bir durum yaşandı. 16 Ağustos 2013'te Google'a erişim sadece beş dakikalığına kesildi. Bu süre içerisinde internet kullanım oranı %40 azaldı. Sadece bu örnek bile, arama motorlarının internet için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. 5- Google'ı Satın Almak İster misiniz? Bu teklif zamanında birilerine yapıldı ve reddedildi! Kurulduğu yıllarda Google 2 milyon dolara Yahoo'ya satılmak istendi ancak Yahoo bu teklifi reddetti. Daha sonra bu kararından dönen Yahoo 2002 yılında 3 milyon dolarlık teklifle tekrar Google'la görüşmek istese de reddedildi. Şu anda Google'ın saniyede kazandığı para ise 80.000 dolardan fazla olarak gösteriliyor. Sadece beş dakikalığına bu teklifi reddeden kişi gibi hissedebilir misiniz? 6- Google'ın İlk Tweet'i

Henüz yorum yapılmamış.