
Teknoloji, son yıllarda hız kesmeden gelişmeye devam ediyor ve bu hızlı gelişim birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu sorunlardan en büyüğü ise siber zorbalık. Siber zorbalık nedir?
Siber zorbalık, bir ya da birden fazla kişinin elektronik iletişim araçlarını kullanarak kendini savunma gücüne sahip olmayan bir kişiye karşı yapılan saldırgan davranışlardır.
Siber zorbalığa verilebilecek en güncel örnek ise geçtiğimiz günlerde yaşanan "Wana Crpytor 2.0" saldırısıdır. Hatırlanacağı üzere bu virüs dosyaları kilitleyerek kullanıcılardan bitcoin talep ediyordu. Kişisel bilgileri kilitlediğinden dolayı bu olay siber zorbalık kapsamında yer almaktadır. Siber zorbalık, elektronik ve psikolojik zorbalık olmak üzere ikiye ayrılır. Elektronik Zorbalık Siber zorbalık olayının teknik kısmını içerir. Kişilerin şifrelerini ele geçirmek, web sitelerini hacklemek ve spam içeren mailler göndermek elektronik zorbalık kapsamına girer. Psikolojik Zorbalık Akran tacizinin elektronik yollarla yapılması sonucunda ortaya çıkan siber zorbalık türüdür. Çocukların akranları tarafından rahatsız edilmesi veya aşağılanması olarak da tanımlanabilir. Siber Zorbalık Mağdurlarında Gözlenen Özellikler Düşük özsaygıya sahiptirler. Sürekli aşağılanma sonucunda kişi söylenenlerin doğru olduğu kanısına vararak özsaygısını yitirebilir. Kızgınlık, moral bozukluğu ve huzursuzluk duygularını yaşarlar. İntihara kadar götüren ruh sağlığı problemlerine neden olabilir. Siber Zorbalıkla Mücadele ve Siber Zorbalıktan Korunma Siber alanda zorbalık içeren mesajlara cevap verilmemelidir. Mesajları delil olarak kullanabilmek için saklamak gerekmektedir. Zorbalık ilgililere bildirilmelidir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) online şikayet bildirim sistemi üzerinden siber zorbalık yapanlar şikayet edilebilir. Mesajı gönderen kişi mutlaka engellenmelidir. İlgili mesajları herhangi bir sanal ortamda paylaşmamanız gerekmektedir. Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre bu bir suçtur. İlgili madde aşağıdadır.
Henüz yorum yapılmamış.